informatització

0771p

Com és lògic suposar, donades les mancances de tot tipus que patia la població de Nicaragua la informàtica com a eina de consum familiar no existia i encara avui dia la gran majoría de famílies no han entrat en el món tecnològic més enllà de la TV i dels mòbils.

A partir del 2000 van començar a aparèixer els cíbers, locals on hi havia uns quants ordinadors i telèfons, que permetien comunicar la població amb persones de la família sovint emigrades a altres països sempre que les connexions, inestables, ho permetessin.

0776p

El 2006 es va plantejar la informatització de l’escola. Aprofitant el contenidor d’aquell any es va enviar una aula d’informàtica sencera amb ordinadors de segona mà i tot el cablejat i material necessari. Unes quantes persones van treballar de valent a Badalona per preparar els ordinadors i preveure fins al més mínim detall tots els components, eines i programes que es necessitarien. Allà no hi hauria suport de cap mena.

nennicas

Després, sobre el terreny, al llarg de tres setmanes vàrem treballar per muntar l’aula i dotar la direcció i la biblioteca d’ordinadors. Tot connectat en xarxa. Una feina. Va quedar xulo, que diríem.

El problema era internet. Es va haver de tirar un cable penjat pels arbres del carrer des del cíber més proper (300m). Quan l’aula entrava en funcionament el cíber no podia connectar tots els seus ordinadors a la xarxa. Per tant, era un problema. Només es podien connectar a internet alguns ordinadors de l’escola en condicions precàries. I resultava car. Cada mes la connexió ens costava 100 $. Vàrem aguantar fins a sis mesos.

ordinad16

L’aula va tenir l’efecte de revulsiu desitjat, es van fer cursets per a mestres i per a alumnes, però hi havia qui en feia un ús inadequat baixant material particular d’internet, que costava molt i bloquejava el sistema. Era una joguina massa llaminera. Això, la manca de manteniment, i de substitució dels ordinadors quan quedaven obsolets, els problemes causats per la forta calor en un espai tancat amb tanta màquina, haver de posar aire condicionat – un luxe!- tot plegat, va obligar a tancar l’aula al cap de tres anys. Vist amb perspectiva, segurament el projecte informàtic va arribar massa aviat a Chichigalpa. Avui dia la gent té molta més cultura informàtica i, sobretot, té altres mecanismes per baixar pel·lícules i música pirata.

A partir de llavors, hem anat dotant a l’escola d’ordinadors nous i impressora per a la direcció i la biblioteca. Ells han après a valorar-ho, a cuidar el material i a fer-ne un ús responsable.

67

fotos d’informatització