manteniment

L’escola Francisca González està ubicada a la perifèria de Chichigalpa i treballa amb els barris més desafavorits. Quan va començar l’agermanament, constava de tres pavellons llargs que acollien cada un dels tres cicles de primària. Ni parvulari ni cap tipus d’equipament. Subsistia per la voluntat de la directora de cercar recursos entre les famílies més adinerades del poble, amb la petita venda de begudes i llaminadures, i la solidaritat de facto de la licorera, la fàbrica de rom veïna on hi treballen molts pares i mares del centre, que permetia que l’escola es proveís de la seva aigua i de la seva electricitat, sense que la cessió fós oficial. Diríem que qui hauria hagut de regular-ho, o impedir-ho feia la vista grossa.

46

Pintura i restauració

En succesius projectes l’agermanament ha aconseguit restaurar teulades, eliminar humitats, pintar tot el centre, i fer latrines noves ja que aquest és un sistema molt poc eficient que s’ha de renovar periòdicament; quan el pou que té a sota es satura de porqueria es cega amb una tapa de ciment i es construeix la latrina en un altre punt. Per això vàrem introduir lavabos de tassa en determinats punts.

Lavabos primària

Latrinas

També es va escometre l’electrificació nova de tota l’escola incloent-hi punts exteriors d’il·luminació. Amb totes aquestes intervencions i amb els projectes d’equipaments duts a terme l’escola actual no té res a veure amb aquella escoleta de fa vint anys.

SDC10144

Electrificació

De tota manera, l’agermanament no es pot convertir en el responsable del manteniment del centre. Millorades les condicions d’habitabilitat i de treball és a l’administració local i al ministeri d’educació a qui pertoca mantenir en bon estat les instal·lacions, tasca que no sembla pas que portin a terme amb diligència.

Seria una pena que havent tingut la gran oportunitat de gaudir d’un equipament restaurat i ben equipat ara s’ho deixin perdre per manca de voluntat política.

Cuina

Cuina