sensibilització

El coneixement de l’altre i el nostre propi coneixement

11201

A més de procurar ajudar en el que podem els companys i companyes de la escuela Francisca González, fem activitats per tal que tots plegats ens formem en els valors de la participació democràtica, la cultura de pau, la diversitat multicultural i de gènere, i l’economia social i sostenible. En una doble dimensió: local, o micro, i macro. El nostre compromís amb el nostre entorn té transcedència a nivell global i ens ajuda a entendre aquesta dinàmica glocal. Comprendre com és, com viu i com pensa aquell que veiem com a diferent; valorar-lo com a igual per arribar a la proposta de compartir i treballar plegats per un mateix objectiu comú des de entorns física i mentalment tan allunyats com poden ser Badalona i Chichigalpa.

tortillas

Coneixement de Nicaragua vinculat al currículum, carteig, tallers, xerrades, jocs, jornades de treball al voltant del dia de la Pau, gimkanes que incorporen dansa, jocs, dibuix i pintura, contes per apropar la cultura i les tradicions nicas al nostre alumnat. Quan n’hem tingut l’oportunitat, rebre companys/es mestres de Nicaragua i portar-los a l’aula. La Cony i el Rafael el 2000; l’Alberto el 2002; la Lupe, la Coco i el Jairo el 2003; la Margarita, La Argentina i la Consuelo el 2007. Activitats a les festes d’escola, campanyes per al nostre agermanament, venda de loteria solidària; participció activa en propostes d’altres entitats ciutadanes…

Scan10001

A més de totes les activitats que fomentem a l’escola, ja sigui en jornades monogràfiques, estades de companys de Nicaragua, participació en les festes, carteig, etc…, en els inicis formàvem part de la coordinadora d’entitats de cooperació Badalona Solidària, i som membres del Consell d’Entitats de Cooperació de l’ajuntament de Badalona; en aquest àmbit participem a la Fira de la Solidaritat que es fa anualment a la rambla de Badalona.

contacontes

Per dur a terme aquesta tasca de sensibilització sempre hem trobat persones disposades a donar un cop de mà: mestres, pares i mares, persones vinculades amb Nicaragua d’una manera o altra…

La tasca de la comissió de solidaritat hi té un paper central. Aquesta comissió va ser creada fa 23 anys per fomentar l’escola de pares i mares a l’entorn dels valors de la solidaritat, la cooperació, la cultura de pau, la multiculturalitat, l’economia social i sostenible i la perspectiva de gènere. I d’aquest grup va sorgir la idea de promoure algun tipus d’activitat que fomentés la participació de l’alumnat.

Es procura, també, ajudar a promoure aquelles iniciatives ciutadanes que en l’àmbit de la sensibilització tenen objectius semblants als nostres.

112-01

Creiem que els valors que fomentem amb l’agermanament ajuden a formar el nostre alumnat no només en el camp del coneixement sinó, i de manera molt important, en el camp de les actituds, la responsabilitat i el compromís. Intentem fer realitat la idea d’escola compromesa oberta al món.

13