taller de dones

RIMG0031

El barri de Los lirios va néixer per donar ajuda als afectats pel pas de l’huracà Mitch l’octubre de 1998. Un cop resolt el problema més urgent, que era donar casa a les famílies i a la gran quantitat de criatures que estaven vivint sota barraques de cartrons i de plàstics, es va veure la necessitat de treballar per a la cohesió social i per ajudar a les dones, mares, a empoderar-se i a tenir recursos per sortir-se’n. Moltes d’elles no podien comptar amb els marits per irresponsabilitat, addiccions, o abandó.

RIMG0024

Així, l’any 2000 la Cony Mendoza, mestra de l’escola germana, coordinadora i promotora del barri i la Susana Ríos, mestra de l’escola i molt capacitada per a les manualitats van promoure el taller de dones.

RIMG0040

Fa més de setze anys que les mares i noies del barri es troben al taller i hi aprenen a cosir, a tallar, a fer roba de vestir, roba de casa, piñatas, cistells, bosses… Al llarg dels anys han anat canviant el producte i de ser un taller per aprendre s’ha anat transformant en un taller artesà on les dones amb l’ajut i la supervisió de la Susana, fabriquen productes que després poden vendre al mercat del poble i a nivell particular com a suport a l’economia familiar.

IMG-20160531-WA0017

La donació anual del 0’7% del pressupost de l’AMPA de la nostra escola i les activitats de la comissió solidària amb l’ajut dels alumnes de sisè i d’altres persones, permeten la continuïtat d’aquest taller.

A més de l’ajut econòmic que representa, permet a les dones del barri ser més independents, i cohesionar-se com a grup. Això és important a l’hora de prendre decisions col·lectives al barri. Elles són el pal de paller, l’element imprescindible. És important que a nivell de prendre decisions també tinguin aquest protagonisme. En general, a Nicaragua les dones porten la iniciativa de la casa, però estan sotmeses al marit. Ho veuen com un fet natural, inevitable.

IMG-20160531-WA0013

Els tallers sobre alimentació, higiene, cura dels fills, violència intrafamiliar, que han fet els nostres joves en els camps del 2006, 2009, 2013 amb l’ajut de la Cony, la cap de policia, i tècniques del departament de la dona, han treballat també en aquesta línia d’empoderament i millora de l’autoestima.

D’altra banda, si millorem l’estat psicol·lògic i la salut física i mental de la mare, millorem també, indirectament, el benestar de les criatures.

RIMG0025

Fotos del taller de costura

IMG-20160531-WA0012

Susana, mestra dels diferents tallers

Taller de manualitats 1

IMG-20160531-WA0015

Taller de manualitats 2

nicaragua 368

Taller de piñatas

nicaragua 377